Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

En stad bortom ansvar...

Kategori: Samhälle

Jag måste få skriva, jag måste få ut vad jag känner, även ibland frågasätta mina egna visioner om jag idag är bortom rim och reson. Har jag med mina känslor för mina medmänniskor valt fel, och bara har en dröm som aldrig någonsin kan besannas?
Är jag på något sätt ovanlig som undrar varthän detta samhälle barkar?

I min stad bor det ca 48.000 innevånare, som måste ha någonstans att bo, gå i skola, arbeta. Det måste finnas daghem, äldreomsorg, lokaltrafik, sjukvård och missbruksvård. Imin vision där finns det en trygghet. Alla måste få det som ett samhälle ska erbjuda.

I min stad är det dagiskö, som gör att inte människor kan ta de jobb som eventuellt kan erbjudas, i min stad bor människor under broar. 
I min stad rustar kommunen ner, drar ner på personal, i äldreomsorgen gråter de som fortfarande arbetar kvar för att det inte finns tid för de gamla och sjuka. Skolorna förfaller, liksom andra kommunala byggnader. Upphandlingen av färdtjänsterna blev en mångmiljonflopp. De som skulle eller har rest inte kommit till sin destination eller de har kommit till fel ställe.  Skolbarn varit tvingade att dela färd med en påverkad missbrukare. I min stad flyr mångåriga kommunala medarbetare sina tjänster inom missbruksvården för att kommunen visar upp fin statistik att de har sparat en viss summa miljoner, och missbruksvården blir sämre och det som en gång byggts upp raserar hastigt.

I min stad där ger man kommunal borgen på löpande band, i vissa fall så tar de även på sej att gå in och betala driften. Jag vet inte hur många sådana åtaganden det finns. I stan byggs det rondeller på löpande band. Vi har fått ett jättelikt privatägt köpcentra som har fyllts på med attraktioner, Jula, Biltema, Rusta. Jag vet inte antalet butiker som Kupolen med omnejd innehåller men chansar på ett 50 tal. Nu idag beslutades i kommunfullmäktige att Ikea kommer, och även Ikea retail(vet ej hur det stavas). Kommunen köper upp mark för ca 350 miljoner kronor och säljer den till Ikea för 53 miljoner. Sedan sladdar väl Bauhause in från Autobahn och gör en bredsladd, kanske ett Coop Extra (som inte var någon hemlighet sa ett av alla kommunalråd i pressen i våras). Sedan händer mer än vad vi någonsin kan ana.


I den redan så hårt skuldsatta kommunen görs detta. De senaste 10 åren har kommunen gått med förlust. Samtidigt har det bara byggts och byggts. I kommunfullmäktige finns bara glädje hos de flesta partier. En glädje över att man slipper åka ända till Gävle för att köpa bokhyllan Billy, eller för att ett utav kommunalråden blir nostalgisk över att pappa köpte en säng för 40 år sedan och hela den borgerliga familjen skrattade av glädje när fadern petat i de skruvar som höll ihop lyckan. Att yvas över det när kommunen blöder.


Staden satsar, min kommun satsar på en köpfest medan innevånarna gläds över att Ikea kommer. Att varje medborgare i princip blir skuldsatt med ca 7000 kronor, varken tänker de på eller har insikt om. Bara värmeljusen kan fylla staken är allt toppen. När pilgrimsresan till Borlänge/Köpstaden är slut möts de av en skylt som hälsar dem välkomna med att : "Borlänge Kommun rekommenderar 6-8 värmeljus från Ikea om dagen."
Medborgarna i Borlänge har hamnat i något värre än Ullared någonsin kan bli. Och vem fan vill bo i Ullared. Dit åker man också bara för att handla.
Jag tycker att det här är en sjuk utveckling, jag har svårt att på något sätt glädjas åt detta spektakel. Där människor blir tvingade att köpa detta koncept mot en trygghet

Jag kan inte kalla det här för politik, eller så har jag ingen som helst aning om vad politik är. Eller har en kommuns ansvar suddats ut medans jag sov. Eller har jag missat poängen?
I min vison om hur politik ska drivas så sätter jag människorna främst, inte köptempel. Hur är det egentligen fatt med mej som inte förstår det här? Är det jag som borde gräva ner mej?

Hur är det egentligen med er Borlängebor som jublar åt detta? Är det det här som gör att livet blir tillfredställande? Är det monumenten i cement som blir ett bot i den sociala misär som nu börjar synas. Jag är allvarligt oroad över den totala okunnskap som finns, eller att livet är detta.

Jag undrar om mina visioner är gammalmodiga, och att jag är korkad som överhuvud taget står på den linje där jag vill ha en kommunal service och en trygghet för mej, mina barn och för medborgaren.
Om trygghet är att handla ihäl sej, då ber jag om ursäkt att jag ifrågasatt detta för mej pågående spektakel.


Om Kampfrad är Gud - Då är jag Morfar Ginko...


Kommentarer

  • Sanningen säger:

    Min egen stad skaffade sig ett eget "köptempel" för många år sedan och det växer för varje år. Vi har i och för sig inte en sådan kommunal skuldsättning för detta som du skriver om men i samma takt som templet byggs ut utarmas den handel som bedrivs i stadens centrum, det finns snart inte en affär kvar där värt namnet. Usch vad jag tycker illa om det...

    2009-10-06 | 09:33:15
    Bloggadress: http://sanningen.blogg.se/
  • Red säger:

    Inte konstigt att det kostar en familj 24.000 kr mer om året att bo i Borlänge kommun än i Kävlinge!

    2009-10-07 | 09:29:30
    Bloggadress: http://byabladet.wordpress.com/
  • Mia säger:

    Sanningen: Det verkar vara tidens melodi att bygga köpcentra och "tempel" något som verkar genomgående i alla städer.



    Redaktör´n: Nej det är verkligen inte så konstigt. Inte heller är det märkligt att vomateringen är väldigt nära, och ofta.

    2009-10-07 | 18:40:20

Kommentera inlägget här: