Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Havets Fördömda...

Kategori: Politik

Tusentals marockanska fiskare måste åka långt söderut för att kunna fånga sin fisk. Väl ute på havet, med tomma nät, bevittnar de hur de utländska trålarna bokstavligen dammsuger havet.

Igår kväll bevittnade jag en Belgisk dokumentär som visade fattiga fiskare utanför den Marockanska kusten, hur den korrupta regeringen behandlade folket. Med fiske förbud från deras små dyrköpta båtar på kredit. Simpla fiskare som innan kunde gå ut och fiska sitt dagsbehov av fisk och sälja det lilla som blev över för att kunna överleva. Ett tusental hade fått en licens, en dyrköpt sådan, men fisken ute i havet var slut. De kom hem med 5 fiskar och någon bläckfisk. Fiskeförbudet motiverade regeringen med att havet höll på att sina och resurserna skulle återanpassas. Samtidigt låg stora trålare inom synhåll, svenska, ryska mfl och fullständigt dammsög havet på fisk.
Dessa människor bodde under presenningar eller i skjul, hade varit tvugna att dra långt söderut i sin jakt på mat. De väntade fängelsestraff om de skulle trotsa fiskeförbudet.
Jag blev otroligt ledsen över att se hur det korrupta "fördelar" resurserna. Det var plågsamt att se kaptenen på den  Svenska trålaren sitta med fötterna på uppe på instrumentpanelen i styrhytten och säja att sverige gör politik av det svenska fisket och kvoterna är för små. Då väljer han att köpa en andel och suga ut haven vid den Marockanska kusten tillsammans med andra länders flottor.
Du kapten på trålaren jag ska säja dej att jag mådde illa av att se och höra dina argument, och jag skäms verkligen över ditt oansvarliga tänk, ett tänk som enbart gynnar din ekonomi. Inte jordens miljöresurser eller de fattiga och tiggerskan på den Marockanska kusten. Jag antar att du inte trodde att Sverige skulle köpa upp den här Belgiska Dokumentären och att du skulle visas upp i Svensk tv. Men så är gjort nu. Nu har jag hört din egoistiska åsikt, och jag ger inte fem öre för din båt eller din hjälp att förstöra naturresurserna.

"

Den marockanska kuststaden Essaouira, tidigare kallad Mogador, var världens första hamn för sardinfiske. Men idag finns ingen fisk utanför Essaouira. Nu måste de fattiga marockanska fiskarna flytta söderut för att ha en chans att få fisk i näten.

Men det blir en tröstlös kamp. Ute på havet draggar jättelika utländska trålare. De formligen dammsuger vattnen på den fisk som finns och slår ut hela ekosystemet. Och de utländska trålfiskarna har lagen på sin sida eftersom den marockanska regeringen har sålt bort fiskerättigheterna.

En av trålarna har en svensk kapten. Problemen med fisket i Europa fick honom att dra söderut med sin båt, men konkurrensen från ryska och asiatiska trålare är hård.

De lokala fiskarna i sina små båtar återvänder med tomma nät. Bestulna på sitt levebröd växer hopplösheten - och protesterna. Men myndigheterna har svarat med våld. Vem bär egentligen ansvaret? "

Alla konservfabriker, där kvinnorna innan hade arbete har fått slagit igen, kvar står byggnader i ruiner. Hopplösheten bland folket är total.
Det är en orättvisa utan dess like, vanligt folk som tränger mat för dagen får inte ta upp ett dagsbehov av fisk, de rika och koruppta har ensamrätt på fisken. Mat för dagen är ingen självklarhet för många...

Programmet går i repris 12/4 kl11.40.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: