Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Alkoholen har ett ansikte...

Kategori: Samhälle

Benny Haag, skådespelare och nykter alkoholist sedan 6  år åker runt eller har åkt runt i landet och gjort en monolog om alkoholens skadeverkningar och dess konsekvenser. Han har även försökt att få folk att förstå och prata om ämnet alkohol som är ett ganska tabubelagt ämne.
Man ska inte fråga en same hur många renar han har, för då är man inne på minerad mark. Du ska heller inte fråga någon om dennes dryckesvanor för det har du inte med att göra. Det är lite av att var och en dricker hur mycket eller lite den vill. Det är fel, ingen dricker så mycket den vill utan att få konsekvenser. Den sista som ser problemet är den som tömmer glaset.
Benny Haag säjer att man kan nästan räkna att varannan svensk är alkoholist. Då räknas de anhöriga, vänner och alla som finns i missbrukarens närhet och är medberoende. Att vara det sista är ett kraft och styrkeprövande beroende. Det sliter hårt på psyket att se någon man älskar förfalla och ändra personlighet. Ett lika stort helvete i en annan mening.

Här i sin monolog säjer han att 3/ 4 delar av alla våldsbrott är alkoholrelaterade. Innerst inne så vet ju det flesta att våldtäkter, hustru- och barnmisshandel, grov misshandel är konsekvenser av alkohol och de kostar dessutom samhället en jävla massa pengar. Inte minst alla alkoholskador. När konsekvenserna nämns då är det jobbigt att lyssna och vilja förstå.

När jag talar om att jag inte dricker då idiotförklarar mej 80% och undrar om jag är en en godtemplare och ofta ifrågasätter man varför jag inte vill ha roligt. Om jag är ute och har kul, så är det ofta att man fyller i mitt glas, när jag säjer nej att jag inte vill ha då får jag frågan varför jag inte dricker. Jag menar att jag har ingen skyldighet att delge någon anledning. Egentligen borde en motfråga varför du dricker vara mer relevant. Eller hur?

Jag som inte dricker måste ses av andra som jävligt tråkig, trots att en del är så fulla att de inte vet vad de heter, men de vet att jag har tråkigt och är en jävla torr person. Ni hör väl själv vad illa det låter. Det finns inget som försvarar det. Jag moralpredikar aldrig för någon, men egentligen borde jag lyfta på duken och huka mej ner under bordet och höra om allt är väl. Mina klara enkla val ska inte ältas av någon som inte är nykter. När mina val är rätt för mej, ge då upp. Eller så vill ni rättfärdiga ert eget alkoholintag genom att tala om att jag är en trist torrboll. Jag vill inte ta droger, jag vill vara drogfri. Idag har jag snuset som jag ska ta bort.

Benny Haag säjer att ingen reagerar när tidningen skriver att kvinnors alkoholintag har ökat. Det skiter väl de flesta i om missbruket ökat med 36 % eller 64% eller 99%. Vilken siffra tidningen än trycker så är inte reaktionerna något som får folket att inse att alkoholismen kommer att drastiskt öka framöver.

Ju mer drogliberala vi blir, ju fler offer skördar vi. Alla vi blir till slut offer, då säkert flertalet känner eller är släkt med någon som har problem. Det är vi alla som får betala för detta i slutändan och andra självklara trygghetsprefix i en välfärdsstat få ställas vid sidan av och samhället blir sjukt ännu sjukare.

Jag hoppas att jag får chansen att få se Bennys monolog framöver, han har nog många tankar som jag också tänker..

Avslutningsvis idagens moralskola ska jag säja att skulle alkoholen komma in som en ny drog i samhället, då hade den blivit narkotika klassad. Jag är helt övertygad för den är ibland de mest beroendeframkallande av alla och den är den mest kostsamma om man räknar lidande och pengar..

Kommentarer


Kommentera inlägget här: