Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Havet finns inom mej, som en salt våg...

Kategori: Minnen

Jag har en fiskgen inom mej. Det måste vara så. Det syns ingen simhud eller fiskfjäll på kroppen, jag har heller inga fenor som syns. Att jag är galen i fisk och skaldjur är bara att konstatera. Jag borde vara född i ett hav. Vatten är förälskelse som jag haft ändå sedan jag började minnas.


Redan som liten lintott åkte familjen varje sommar till Bohuslän till farmor och farfar. Deras vita hus med ebonitplattor som bländade i solsken stod 30 meter ifrån det salta tångdoftande havet. Varje morgon när rullgardinen drogs upp fanns samma fantastiska utsikt utanför. Flaggstången som farfar hyvlat för hand i fura, ringblommorna i en rund rabatt runt stången. Farmors tvättlina med vita lakan som hon kokat i "brygghuset", de som alltid hade en ren speciell doft, lakan tvättade med ren såpa.


Borta vid stora bryggan kom stod byns fiskare, Hjalmar och Evert och gredde sina garn, tog hand om dagens fångst av torsk och makrill som senare skulle säljas. Måsarna cirkulerade runt dem och nöp något som landade inom räckhåll. De flög snabbt skränande därifrån för att ha ett följe med snikna artfränder i vingspetsarna. För att snart återkomma för att göra ett nytt försök.


Örnekullen byns höga berg, granitens kung ståtade och stigen uppför med granitskärvor gnistrade och glittrade i solen. Dessa rester av skärvor som stenhuggarna slitit med i hetta och frost påminde om en svunnen tid. Martallen som stod vid bergets fot krökte sina grenar liksom förtvinade fingrar, de grep mot havet.


Där nere låg havet på några sekunders promenad , det salta med tångkrabbor som rappt försvann in i tången för att gömma sej när jag klev i för att ta morgonens första dopp. Efter badet satt jag alltid på stranden och blickade ut mot horisonten och förstod redan som en liten flicka att havet var fantastiskt, kastade några snäckskal och lät den varma sanden rinna mellan fingrarna. En torkad manet bredvid drog till sej en samling flugor. Doften i näsan var bara hav. Ett hav som var oändligt för ett barn, ett hav fullt med hemligheter och skatter

Efter doppet gick jag in i huset och doften av farmors nybakade limpa slog emot en. Vid hennes köksbord åt jag av det färska brödet med sylt på och ett kallt glas mjölk


På förmiddagen brukade jag och farfar ro utanför stora bryggan och fiska upp middagen. Det var fina matfiskar som torsk, vittling, sand- och rödspätta. Vi agnade krokarna med blåmussla, på silverkrok och tjock rev. Vi var aldrig ute länge, på 20 minuter hade vi det som vi behövde. Hela sommarlovet  åt man fisk tillredd på olika vis av en kvinna som levt nära havet hela sitt liv.


Mina släktingar vid Piggebacken hade ostronodlingar runt om i viken, och deras överlevnad handlade om det som havet gav.


Idag märker jag av generna, jag är galen i det som kommer ifrån havet och egentligen borde jag bo där havet finns, det geografiska läget stämmer inte in där jag lever idag. Men ändå så består mina middagar av fisk.


Idag då jag var och handlade stannade jag till vid fiskbilen och inhandlade räkor, krabba och några havskräftor. Allt detta intog jag i naturell form, inget konstigt utan bara kokt på enkel Bohuslänskt sätt. De gånger jag sätter mej och avnjuter dessa skaldjur njuter jag så det tåras i mina ögon. Gud vad jag vill bo vid havet.


I morgon steker jag Makrill med Mjölk och dill sky. Till detta serveras kokt potatis och en klick lingonsylt för att få det syrliga till den annars sträva smaken i makrillen.


Har funderat i några år om det är ett dykcertifikat som fattas, och jag är övertygad om att det är så. Nästa prövning blir ett sådant, för så har jag bestämt.


Mina somrar vid mitt hav önskar jag att varenda unge kunde få uppleva...

Kommentarer

  • Jari säger:

    du beskriver så inlevelsefullt att jag var till havet tur& retur, du längtar verkligen. Med tanke på sol och sommar, kommer du att utmana M nästa år?

    2008-11-16 | 16:24:03
    Bloggadress: http://fiskefeber.blogg.se/
  • Sanningen säger:

    Jag bor ganska när det du beskriver men har inte samma fasination över havet som du. Kanske det är för nära och man tar det för givet? För egen del är det somrarna på landet i vår sommarstuga (som vi tyvärr inte har kvar) som är min måttstock på hur en fin barndom skall vara.

    2008-11-16 | 16:28:16
    Bloggadress: http://sanningen.blogg.se/
  • Gubben säger:

    Ett underbart och finstämt inlägg!

    Jag njöt av läsningen...

    2008-11-16 | 17:05:23
    Bloggadress: http://gubben.webblogg.se/
  • Mia säger:

    Jari: Jag kan komma på mej själv att jag ofta sitter på den stranden. Och allt känns så verkligt.

    Bohuslän är ett av mina smultronställen. Dofter och känslan försvinner alltid. Kul att jag lockade med dej på en t&r.



    Sanningen: Jag tycker nog att jag fängslas av alla ställen som finns i sverige. Även om man ibland blir hammablind så upplever jag ofta nya ställen eller gamla som är så vackra att det skriker i kroppen.



    Gubben: Tack Gubben, kul att du följde med till stranden, och att du fick njuta. Ofta njuter jag när du skriver dina fina inlägg. Jag blev otroligt rörd av din berättelse då de packade ihop sina saker och for iväg med tåget..Ett tag satt jag med pojken i ladan och tittade på honom när han slängde iväg hästskon. Skönt att leva sej in i berättelser och vara på ett nytt ställe om bara för en liten stund.

    2008-11-16 | 22:39:24
    Bloggadress: http://htttp://miajaverling.blogg.se
  • Mia säger:

    Jari: "Doften och känslan försvinner aldrig..." menar jag.

    Utmaning till sommaren, tja det tål att funderas på. Ja nog får han sej väl en match om han orkar...

    2008-11-16 | 22:41:39
    Bloggadress: http://htttp://miajaverling.blogg.se
  • Micke.S säger:

    Klart jag orkar!Om vi köper ett par neoprenvadare till dig så kan vi sätta igång redan i mars:)

    /Micke.S

    2008-11-17 | 20:32:03
    Bloggadress: http://fiskeborlange.blogg.se/
  • Mia Frugan säger:

    Du ska bara köpa och köpa du. Vågar du inte ta ett ärligt fiske utan en massa fusk. Vad är föresten neoprenvadare, är det några osexiga gummibyxor som får sexlivet att gå i stå 5 månader. Eller är det nå´t paravanaktigt som ska flyta runt båten. Skaffa dej ett ärligt fiskespråk pojk, sen kan matchen starta. Sedan startar tävlingen när värmen nått våra breddgrader, du sitter väl ute på någon is vid den årstiden.

    Vi ses till...våren i maj någongång...då gäddorna leka i vikar och vassar..

    2008-11-17 | 20:58:29
    Bloggadress: http://htttp://miajaverling.blogg.se
  • Micke.S säger:

    Fusk? Det är ett par varma stövlar för att du inte ska frysa om rumpan.

    Osexiga? Du har väl sett stövlarna jag drar på mig när jag går ner till älven(dom är väl granna)...Vi ska ju fiska för bövelen. eller?

    /Micke.S

    2008-11-18 | 00:19:55
    Bloggadress: http://fiskeborlange.blogg.se/

Kommentera inlägget här: