Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Fagersta är just nu bäst...

Kategori: Politik

Lördagsmorgonen var späckad med tjock fuktig dimma. På morgonen drog vi oss ner mot Fagersta. Det var som sagt inte mycket att se efter vägen då man bara kunde se begränsat. Väl nere i Fagersta/Västansjö checkade vi in oss på Hotellet som hade sett sin glanstid för många år sedan. Nu hade det krackelerat och det fattades en del för att hålla en byggnad och ett hotell komplett. Det fanns en skön säng och det var ändå det som var viktigt, jag hade någonstans att sova.

I församlingshemmet bjöds det på lunch innan seminariet, sjöutsikten var inte i funktion.

En hel del människor ifrån delar av landet hade samlats. Arbetsnamnet för helgens seminarium var "Ut ur dimman."  Fagerstas Henriksson inledde och berättade kort om deras väg mor majoritet, hur de under de sista 10 åren styrt sin kommun och idag har 58,3 % av väljarnas stöd. Att hur de under de 10 åren, sanerat ekonomin, städat upp efter den illa skötta kommunen och lyckats hamna på + 30 miljoner och gjort flera skattesänkningar.

Vidare bjöd några talare upp och gick igenom sin syn på styret i deras egna kommuner. Någon var inne och talade om personkemin, men jag som en del andra tyckte att det ordet är en alltför enkel lösning när det går åt pipsvängen i ett samarbete. Det är väl att kommuner som styrts av socialdemokrater sedan stenåldern inte ens kan tänka på ordet samarbete. Deras år hänger som en gammal tapet på väggarna där revor och fläckar inte uppmärksammas. Allt ska ha en gång och ingen kommer fram för att ta en del av makten.


Vår Lindström berättade om tiden i Borlänge, där samarbete inte finns på dagordningen. Fagerstas och Borlänges situationer kan liknas med varandra utom då att i Fagersta har de alla lyckats att nå fram. Därför fortsätter vi vårt arbete i Borlänge med entusiasm och hela tiden rullar det in nya medlemmar som känner att de vill göra något åt det som sker i vår stad. Det är ett arbete som jag ser fram emot och det drillar mej.

Senare på eftermiddagen samlades en panel med Lars Ohly, Lars Stjernkvist (fd. partisekreteraren i sossana) samt en miljöpartist vilket namnet ramlat bort på, det kanske finns en anledning. Samarbetssamtalet är just idag något som Mona. S. och  Maria Wetterstrand (mp) klantat till sej med. Jag blir irriterad när jag tänker på det. Jag säjer som jag känner rätt in i själen, att miljöpartiet blir jag aldrig klok på. Ett parti som vänder kappan efter vinden, hoppar in i vilken konstellation som helst bara de kan få makt. Man byter lag efter behag. Finns ett ord för det, hopp jerka.

Ett av våra kommunalråd i Blge är Miljöpartist och han bara följer med som ett rö för vinden.



På kvällen bjöds det upp till dans på församlingshemmet. Socialnämndens ordförande i Fagersta stod för underhållningen. Han startade upp middagen med en smäktande Finsk tango så köttbiten for upp i gommen. Och nubben ner i knäna. Inte behöver man åka till Argentina för att träffa en tangokung, bara att ta sej till Fagersta så hittar man tangon.

Kvällen blev en förträfflig tillställning, Ohly lade på sitt vackraste leende och njöt.


  

    Tangokavaljeren Teemu


På söndagen började dimman lätta, trots en del tunga huvuden. Mitt huvud var i god kondition, som vanligt. Vänsterpartister, Fagerstas ledning berättade om deras arbete under alla 10 år, de var stolta över de förbättringar de kunnat göra men talade även om de misstag som skett under resans gång. Fagersta främst kan de alla ställa sej bakom utan att skämmas. Det är så härligt att se att ett vänsterparti vid makten kan vända en konkursmässig kommun till den kommun det är idag. Varför tvivla?


Ett stort tack till kamraterna i Fagersta ...

                               

Kommentarer


Kommentera inlägget här: