Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Bus eller Godis...

Kategori: högtid

Den Amerikanska seden Halloween har kommit till oss. Alla deras seder hittar hit förr eller senare. Barnen spökar ut sej, och terroriserar oss soffliggare. Man hinner inte lägga sej till rätta i soffan förrän nästa pingelinplong dönar i dörrklockan. Då får man öppna dörren och där står de små monstren och ropar: "Bus eller Godis". Igår fick jag lov att säja bus för att det fanns inte en godisbit i hela huset. Allt var bara borta, några andar hade nallat på det som jag hade gömt. Det är ganska konstigt. Allt försvinner som innehåller socker..

                                                                                        
I år hade jag tänkt att byta taktik, om någon knackar på denna Lördag. Jag tänker maskera mej med "Jacko" masken och när jag öppnar dörren säjer jag "Buuuu" och skrämmer skiten ur  dom ordentligt. Det blir alldeles på mitt egna sätt.
 Jag köper inget godis utan delar ut flygblad med innehållsförteckningen på godisreceptet::

                                                                                 

Hej Alla barn!


Ni vet väl att godis innehåller en hel del onyttiga och giftiga ämnen.

Några farbröder och tanter i ett laboratorium runt om i världen kollar

alla farliga ämnen ämnen som finns i godis.



Vad säjs om:



  

Sugen på lite krossade och torkade löss? Nej, tänkte väl det. Men för dom flesta är det numera vardagsmat. Det smaskiga godis du nyss åt innehåller med stor sannolikhet rester från löss. Sugen på lite krossade och torkade löss? Nej, tänkte väl det. Men för dom flesta är det numera vardagsmat. Det smaskiga godis du nyss åt innehåller med stor sannolikhet rester från löss. Här ser du vad ditt godis innehåller.


 

Att godis innehåller socker i mängder och olika varianter det vet vi alla men lika känt är inte att dom vanligaste godissorterna får sin härliga färg eller glansiga yta från lössrester. Fast lite lössrester kanske inte är hela världen eftersom godiset oftast också innehåller slakteriavfall. Dom flesta godissorter innehåller gelatin som är gjort av svinsvål, det vill säga slakteriavfall som rensats, kokats och blekts.


Om du vill undvika löss- och svinrester så se till att läsa innehållsförteckningen. På godisförpackningen deklareras lössresterna som E 120, karmin, eller E 904, schellack, och gelatin brukar deklareras som svinsvål.


Azofärgämnen

Genom att använda karmin kan godistillverkarna på naturlig väg göra godiset mer färgglatt. Tidigare användes azofärgämnen som kunde ge allergireaktioner hos känsliga personer. Dessa förbjöds i Sverige på 80-talet men blev genom inträdet i EU tillåtna igen. Efter att ha snabbscannat den svenska godismarknaden kan sund.nu med glädje konstatera att svenska godistillverkare inte använder azofärger. Dom finns främst i importerat godis.


Azofärgen E102, tartrazin, är förbjuden att användas i Sverige förutom i godis. Färgen kan ge häftiga allergireaktioner hos känsliga med hudutslag och svullnad på kroppen och i halsen.


Vi hittade E102 i Wasabiärtor och importerad choklad.


Härdade fetter

Utöver socker finns det också gott om härdade fetter i godis. Främst i godis med choklad men även i godis där man lätt tror att inget fett förekommer, som i småbarnsgodiset nummer ett - pez.


Nu är det ju inte så att vi äter godis för att det är nyttigt utan för att det är gott och finns tillhands överallt. I Sverige äter vi närmare 16 kilo godis per person och år. Det är mycket, särskilt om man tänker på att bärkonsumtionen bara utgör 2 kg per person och år.



Till kvällen gör jag i ordning några bjudsnittar och lägger upp dem på en silverbricka, tar på mej den svarta slängkappan och Jackomasken och bjuder in till en hiskelig kväll.
På en sorts snittar lägger jag på anjovis och kapris, och den andra rå Falukorv med syltlök. Och i dessa sätter jag den klassiska tandpetaren som lockar till fest.
Magnus Uggla skrev i sin blogg för ett år sedan att han köpte alltid hem stora marmeladkulor med socker på, ni vet de där med olika färger. Inte en enda unge ville ha dem för att som de sa att de var äckliga.

Igår hade jag inget godis och dom gjorde bus, för jag sa "Bus". Dom kladdade in köksfönstret med någon fet salva, nu ska de små illmonstren få smaka på egen kaka.

/Hälsningar från Monstret på 12E

                         
  
                             "Vågar ni kika in i 12E, soffliggaren har rustad för Halloween revanch"

Kommentarer


Kommentera inlägget här: