Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Stora matkedjor struntar helt enkelt i avtal...

Kategori: Samhälle

Man slutar aldrig att häpna, en skrämmande verklighet finns alltid runt oss. Den finns överallt och i vår matbutik. Egentligen ska man ställa in sej på att inte bli förvånad, men hur skulle jag kunna göra det. Då kan jag hellre lägga mej ner och skrika: "Jag har gett upp, ingenting är någon ide´. Dårarna och orättvisorna har tagit över, medan kvinnan står vid en kokplatta uppställd på ett varuhus, någonstans i Sverige och rör i en stekpanna med Findus Pytt i Panna.
Idag har jag fått Tidningen Handelsnytt ifrån mitt fack Handels. Där skriver dom att Coop och Ica anlitar underleverantörer som saknar kollektivavtal. Tänker vi någonsin på hur demonstratörernas arbetsförhållanden är när vi är ute och handlar och lockas av en liten tandpetare med någon godbit på. Nej det gör vi inte, vi funderar nog inte alls ens vad det är för person som står där i en köksrutig keps. Kanske någon anställd som dragits fram ur mejeriet eller någon mindre viktig person, som inte kan få ett annat jobb. De anlitas för att Coop eller Ica ska sälja mer varor och öka omsättningen. Själva har dom en "kollektivavtalsbefrielse" en varböld som härjar i ett samhälle år 2008. De anser sej att vara den arbetsgivare de har mest fördel av själv.

"Ingen bryr sej om oss och vi är själva för rädda för att våga ställa krav, säjer Maria" en annan äldre kvinna säjer "Jag har inte så många år kvar till pension. För de yngre är det värre. Arbetsvilkoren är verkligen inte bra, lönen är låg och jag tror inte att arbetsgivaren avsätter pengar till pension". En annan kille har jobbat inom yrket i 5 år, han är glad när han får ihop 4-5 dagars arbetsvecka. Då har han en lön på 110kr/timme och hans arbetsgivare avsätter inte en spänn till pension. Ob tilläggen på helger ligger mellan 20- 40 kr. I 110kr/ timme är semesterersättningen inbakad, det gör att lönen ligger på 98 kr/ timme. De anställda säjer att det är vanligt att arbetsgivaren inkluderar semesterersättningen i lönen. Men semesterlagen säjer att semesterersättningen ska betalas ut årligen och ersättningen ska vara minst 12% av den anställdes årslön under intjänandeåret. Dessutom i lönen ska ob ersättning och övertidsersättning räknas in.

Demonstratörerna är rädda att förlora sina jobb, de vågar inte träda fram med namn. De jobbar ganska ensamt, få är anslutna till facket. De saknar en grund som en en arbetsplats där de kan vädra sina åsikter. Informationsmöten finns inte.

Nästa gång du är och handlar på en affär, och du blir bjuden på en korvsnutt. Säj till personen att våga kämpa för ett kollektivavtal.  Jag ska lägga en lapp i butikens "Tyck Till" låda om att jag tycker att det är fel att de anlitar underleverantörer som inte har ett kollektivavtal. Idag tycker jag att det är ovärdigt av ett företag att suga ur sina anställda värdigheten och utnyttja okunskap eller rädsla till sin egen fördel. I min värld är det en kränkning av största allvar.

                                                            image178

Kommentarer

  • Fjärilen säger:

    Man tjänar mindre på Mcdonalds.

    2008-03-28 | 10:31:39
    Bloggadress: http://psykfallet.blogg.se
  • Mia säger:

    Fjärilen:
    Det var inte lönens storlek jag menade med inlägget. Det finns något som heter kollektivavtal som ger en rätt till avtalsenlig lön, pension och semesterlön. En trygghet som skapats och förhandlats fram för arbetstagaren.
    Om du är ung, lär dej dina rättigheter du tjänar på att vara informerad och veta, du har ett helt liv framför dej som ska vara rättvist och dina arbetsgivare ska följa lagar och avtal...

    2008-03-28 | 10:39:54
  • Fjärilen säger:

    Aha, då är jag med på vad du menade. :) Visserligen ä rjag fortfarande irriterad på att lönen på McDonalds är sämre trots kollektivavtal.

    Och tack så mycket fr kommentaren på min blogg, den värmde. :)

    2008-03-28 | 12:11:52
    Bloggadress: http://psykfallet.blogg.se

Kommentera inlägget här: