Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Jag ska dra ner på plasten...

Kategori: Miljö

Jag blir förbannad på plasten som förstör i våra hav, vatten och sjöar. Det är ett vansinne utan dess like, det är nog svårt att sluta tvärt med plasten, men jag ska försöka dra ner på plasten. Andra drar ner på sprit och tobak, jag drar ner på plast. Ja men har ju alltid varit en outsiders och det kan vara bra att det även finns sådana.
Nu kommer jag att beskriva några skräckexempel på vad skit som denna påse kan ställa till med, och den informationen är tagen ifrån dagens Aftonblad.

När plastpåsar flyter omkring i haven tror sköldpaddorna att det är maneter och äter upp dom, detta leder till att djuren svälter sej till döds när påsarna sätter sej som en propp i svalg och tarm. Och fåglarna trasslar in sej i de genomskinliga påsarna och många tar sej inte levande ut. En vitval spolades upp död vid Frankrikes Atlantkust. Inne i valen hittade de 800 kilo plastrester. Där behövdes ingen obducent för att utreda dödsorsaken.

Livstiden för kassar som är tillverkade av polyester och polyeten, vars råvaror är olja är evig. Så visst finns det goda skäl att överväga om man vill överge plastkassen som dessutom orsakar utsläpp av koldioxid. Konsumtionen av kassar i världen är 1 miljon/ minut. Och i Sverige använder vi 720 miljoner kassar om året. Visst är vi kassa?
Egentligen är inte en "alternativ" kasse något bra val heller, trots att det heter att de är miljövänliga så är dom dåliga och håller inte bra. Och utsläppen minskas bara mellan 20-30% vid tillverkningen.

Jag ska sluta att vara så beroende av kassar, jag ska bojkotta dom. Föresten så är man korkad att man betalar för att gå och bära reklam. Jag ska kopa en sån där senilkärra, eller jag kan nog bygga en själv. Eller svärmor kanske kan virka små shoppingkassar.
                                                         image152
 
Ja man får kämpa så det blir nå´n reda i världen. Jag ska trycka upp en T-shirt där det står.

Bojkotta plastkassen - Bär i famnen...

Kommentarer

  • Pierre säger:

    Bra initiativ. När vi storhandlar blir det mest pappkassar som vi bär med hem.
    En sak som är bra med plastpåsar är ju till hushållssopor, men djur kan ju bli lidande på en soptipp oxå givetvis.
    Jag tror ju att vi ALDRIG kommer att komma ifrån plaster någonsin i världen.
    Om man kunde hitta på något alternativ till mjukplast så skulle man nog bli onödigt rik.

    2008-03-07 | 13:05:39
    Bloggadress: http://Zalt.blogg.se

Kommentera inlägget här: