Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Värsta grymma byggnaden- Gamla Bruket

Kategori: Kultur





Bobergshallen eller som den även kallas Ljungbergshallen, uppfördes till Stockholmsutställningen 1897. Hallen har ritats av Ferdinand Boberg, dåtidens mest kända arkitekt. I stålkonstruktionerna användes en amerikansk nit teknik som tydligen är unik idag. När hallen stått på Djurgården i 5 månader revs den och fraktades på tåg till Borlänge. Den började att anlända på trettondagen 1898. På den tiden fanns det inga stolpar efter tågbanan, men det måste ändock har varit en jättebedrift att frakta hit den då man har sett vilka enorma konstruktioner den är byggd av.


Den nya industrialismen hade nått vår stad och Kvarnsvedens pappersbruk skulle starta och ha en maskinhall. Hallen är ca 10.000 kvadratmeter. När jag var där och tittade på den förra vintern berättade Arne Ludvigsson att den var ungefär 149x 68 meter. Byggnadsverket har blivit listad som ett av hundra kulturobjekt i världen. Och Borlänge Kommun har ansökt hos flera ställen om pengar för att bevara detta konststycke.


Det finns en del skrivet om denna byggnad, på en sida som heter http://www.kraftwerk.org/, finns en del matnyttigt och en film. I början av den filmen som filmas ifrån en båt ser man hela härligheten. Det har berättats för mej att hela byggnaden förutom taket var klädd i en rosa juteväv, så tänk er in i den synen.


Tänk om vi i Borlänge kunde få betitta och njuta av denna grymma lokal i framtiden, tänk vad mycket man kunde använda den till. Alla på Peace& Love festivalen kunde slå upp sina tält därinne.(Ett skämt). Den är väl värd att bevaras.

Om ni tittar på filmen som jag länkat till här ovan, så kolla in familjen som står vid järnvägsspåret med barnen. Han räddar ungen i sista sekunden innan ångloket dundrar förbi. Livet ska vara spännande.



                            Klicka på Bilden då ser ni hur enorm den är...              

                                                                                                                                                                  

Kommentarer


Kommentera inlägget här: