Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Kupolen, köp, köp, köp....

Kategori: Samhälle


Vår stad har drabbats av en effekt som jag kallar "Kiruna- Effekten" Med den menar jag att man flyttar staden längre söderut trots vi inte har något gruvhål under oss. Med den effekten har det skapats ett nytt handelsområde, medan vårt centrum ligger tomt som ett utskitet plommon. Om någon vågar etablera sej där då är det för att prova, men om verksamheten skulle mot förmodan överleva då måste de flytta dit där köpkraften finns då blir det mot det heliga Templet på södra Backa området. Ett minaret där köpmännen vrålar ut sin lycka över att människor är så dumma att de har köpt hela konceptet. Våran förbrukningskapacitet har ännu inte nått sin gräns, men kommer nog snart. Människor är tvungna att ta sej i kragen.


Kupolen besöktes av 4, 6 miljoner personer under 2007 en ökning med 3% från föregående år, omsättningen slog alla tidigare rekord med 1,3 miljarder kronor, en ökning med 7% ifrån året innan.

Sällanköpshandeln slår rekord så det bara skvätter om det, tills...räntorna höjs, tills folk kommer till insikt att man måste lugna ner sej av olika själ. Om man tar miljön exempelvis, då man inom tillverkningsindustrin förbrukar olja, som är inne på reserven nu. Jag tror inte 4,6 miljoner har åkt kommunalt eller gått till Templet. Flertalet har nog kört bil. Det skulle vara intressant att framför sej få ett perspektiv hur stor yta 4 miljoner bilar skulle ta av Borlänge om man gjorde en jämförelse.


Vi börjar att bli för mycket folk på jorden, trots att arbetslösheten är stor och att fattigdomen flödar, så måste man konstruera ett arbete till så många som möjligt. Det är klart att de skapar och tillverkar onödiga och dumma prylar till oss lättlurade västerlänningar som samlar på allsköns skit. Vi köper och köper, medan släpkärrorna rullar flitigt till stadens "fina" soptipp.

Vi förbrukar, och gnäller att vi inte kan spara. Vi kräver inte ens att få information hur människor behandlas som tillverkar ett par Lewis Jeans. Vi bara köper, medan den stackaren som sytt dem har behandlats otroligt illa. Hur mycket av produkterna som framställs har fått en rättvis framställning ur arbetarens perspektiv?


Det är otroligt att de "rikas" köplusta aldrig vill ta slut, det verkar som varenda dag skulle vara den sista. Brinn pengar, brinn. Om vi fortsätter försätter vi oss och våra efterlevande i en svår sits. Dags att börja bry sej i sitt sätt att leva, att försöka blunda när de stora företagen vill "lura" oss.


I någon ända måste man börja, och helst idag- inget att fundera över...

Kommentarer

  • Leif Lindström säger:

    Snälla Mia.
    Skicka in den här betraktelsen som en insändare!

    2008-01-24 | 20:47:37
  • Mia säger:

    Ja kanske det, men ska den filas i kanterna?
    Några tillägg eller?
    Ska det stå(v) efter namnet?

    2008-01-25 | 06:59:01
  • Leif Lindström säger:

    Det skall "alltid" stå (v) efter ditt namn.
    Den skall INTE filas i kanterna, utan är dina innersta tankar utan krusiduller och kommer därför att gå hem i stugorna.

    2008-01-25 | 10:27:11

Kommentera inlägget här: