Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Julafton 2008 på Östersjön?

Kategori: Helgdagar

Det är mindre än en månad kvar till Julafton. Människor dras in i en tid av stress och måsten. Trängs i butiker, trasslar med julsnören, tejpar i rask takt. Spisen skall rengöras med rengöringsskum som fräter på händer och stänker i ögon. Skinkorna rycks i kylboxar på stormarknader. En jakt på bästa pris. En helg som får en del att tappa vett och sans fullständigt. Tomteskum, glögg, julmust. Allt bärs hem under suck och stön.

Jag själv tar det hela med ro, hur det än är så brukar allt ordna sig i slutändan. Alla blir nöjda och glada. Varför har ribban höjts i värlsrekordsklass? Hur dumma är vi egentligen? Vad är det som gör att folk springer benen av sig, stressar ihäl sig för att få den perfekta julen?

Sedan är det någon som får vara värd i detta inferno. Släkten ramlar in med klappar, ungar och hundar. Mat ska plockas fram, små skålar med allsköns plock, sillbitar. Mat, mat så vi kräks. Den som inte får någon mat på julen är aftonens värd. Hon springer tur och retur till kylen och hämtar syltlöken som hamnat i skymundan längst in i kylen. Barnen pockar på uppmärksamhet vill ha hjälp och gapar: -Jag tycker inte om, när kommer tomten?
Värdinnan hoppar in och matar en köttbulle i garaget, den minsta får julmustkolsyra så det fnyser i näsan och allt rinner ur munnen.

Sedan skall all mat folieras med Glad Pack, en plast som jag aldrig har blivit glad av. Den skrynklar sig och man är nära ett utbrott. In i kylen där man pusslar in alla byttor och skålar. Vilken julglädje?

Jag har fått en stor bunt med julreklam, en intressant ifrån en kryssnings linje. "Fira jul till sjöss". Det är ju bara så bra att man får rysningar. Tänk att äntra en båt och fira jul på. Stora ytor, aktiviteter för barnen, En anställd tomte som inte har morfars skor. Maten färdig, ett dukat bord med allsköns lyx. Hummer. skaldjur, rökt ål och sill i flera maker. Mat, gröt och efterrätter. Frukter, godis och fikon. När alla är mätta och trötta då reser man sig, lämnar disken och sätter sig. Blir man osams för att Greger har fått för många drinkar, då går man bara över till något annat sällskap, man gör ett tillfälligt familjebyte till havs.

Denna resa skall jag ta med mej till familjen som nästa års ide´. Om dom köper den, då är dom smarta.

                                                                                               

Kommentarer

  • nonsensakuten säger:

    Julen är väl okej. Det jag inte fattar är varför allt skall klämmas in just då. Sedan, efter nyår..händer absolut INGENTING kul förrän Valborg. Inför istället fler festliga helger i januari, februari och mars...jag menar; Alla hjärtans dag och den s.k våffeldagen..vad fan är det? Nej. Minst en rejäl fest med röda dagar i almanackan varje månad under årets första kvartal, det är min lösning.

    2007-11-28 | 21:14:42
    Bloggadress: http://nonsensakuten.blogg.se

Kommentera inlägget här: